فهرست مطالب

روانشناسی سلامت - پیاپی 8 (زمستان 1392)

فصلنامه روانشناسی سلامت
پیاپی 8 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهرزاد دامانژاد*، احمد علیپور، حسین زارع صفحات 5-21
    هدف
    چاقی و اضافه وزن در بسیاری از کشورهای در حال توسعه در حال افزایش است. چاقی پیامدهای نامطلو زیادی به ویژه در کودکان و نوجوانان دارد. لذا پژوهش حاضر به منظور تعیین و مقایسه میزان دلبستگی به والدین و مهارگری عاطفی در نوجوانان 00 تا 00 سال با توجه به سطوح شاخص توده بدنی)اضافه وزن و بهنجار(در شهر اصفهان انجام شد.
    روش
    بدین منظور از بین دانش آموزان راهنمایی و دبیرستانی شهرستان اصفهان نمونهای شامل 366 نفر به روش نمونه گیری خوشهای چندمرحلهای انتخا شدند و سپ با اندازهگیری قد و وزن و تعیین به)n=000(BMI> و افراد بهنجار با 05)n=045(BMI< شاخص توده بدنی، افراد فزون وزن با 05 پرسشنامه های آزمون دلبستگی به والدین و همسالان و مقیاس کنترل عواطف نوجوانان پاسخ دادند. با استفاده از روش تحلیل واریان یکراهه و تحلیل SPSS
    یافته ها
    تحلیل یافته ها با نرم افزار آماری 16 نشان داد که میان دلبستگی به مادر و P>2/ در سطح معنی داری 25)MANOVA(واریان چندمتغیری. )P>2/ کنترل خلق افسرده در دو گروه تفاوت معنادار وجود دارد) 25
    نتیجه گیری
    بنابراین نتای این پژوهش حاکی از آن است که دلبستگی به مادر از جمله عواملی است که میتوان نقش آن را در اضافه شدن وزن و چاقی درنظر گرفت.
    کلیدواژگان: دلبستگی، مهارگری عاطفی، شاخص توده بدنی، چاقی
  • مریم بیدادیان، هادی بهرامی احسان، حمید پورشریفی، شقایق زهرایی صفحات 22-39
    هدف
    چاقی یکی از مشکلات تهدیدکننده سلامتی و دومین عامل عمده قابل پیشگیری مرگ استکه شیوع آن روبه افزایش است. شایعترین پیامد درمان چاقی در میان بزرگسالان، بازگشت وزن است و اولین هد در این حیطه باید جلوگیری از بازگشت وزن تدریجی باشد. پژوهش حاضر به منظور تعیین قدرت پیش بینی عوامل زیستی روانی اجتماعی در نگهداری وزن افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی صورت گرفته است.
    روش
    به همین منظور 057 نفر از زنان چاق مراجعه کننده به کلینیک کاهش وزن بیمارستان سینا به روش نمونه گیری هدفمند انتخا شدند. این افراد پرسشنامه های خودگزارش دهی را در ابتدای ورود به درمان تکمیل کردند و سپ مورد مداخله رژیم غذایی و طب ورزش قرار گرفتند. در پایان ماه ششم، وزن افراد سنجیده شد و میزان کاهش وزن صورت گرفته ارزیابی شد.
    یافته ها
    نتای حاصل از تحلیل رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که از میان متغیرهای پژوهش، متغیرهای وزنذهنی، نوسان وزن، اضطرا صفت، اضطرا حالت، رضایت بدنی و ارزشیابی قیافه از قدرت پیش بینی بیشتری در تبیین واریان نگهداری وزن برخوردارند و در مجموع توانستند 37 % از توفیق نگهداری وزن را تبیین کنند.
    نتیجه گیری
    براساس پژوهش حاضر میتوان نتیجه گرفت که نگهداری وزن با وزن ذهنی، نوسان وزن، اضطرا حالت و رضایت بدنی، رابطه مثبت معنادار و با اضطرا صفت و ارزشیابی قیافه، رابطه منفی معنادار دارد. بنابراین، ضروری است تا در مداخلات بالینی درمان چاقی، برنامه ریزی لازم برای مداخله در سطوح شناختی و نیز هیجانی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: نگهداری وزن، تصویر بدنی، اضطرا حالت و صفت
  • علیرضا آقایوسفی، علیرضا همایونی، مهدی صحرا گرد طوقچی، ارسلان خانمحدی اطاقسرا، غلامعلی نیکپور صفحات 40-49
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیتی و راهکارهای مقابله با درد در معتادان به مواد مخدر می باشد.
    روش
    روش پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی می باشد. برای انتخاب نمونه تعداد 85 نفر از معتادان مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد در طی سه ماه انتخاب شدند و به آزمون های پنج عامل شخصیتی مک کری و کاستا و راهکارهای مقابله با درد روزنشتاین و کیفی پاسخ دادند. نتایج با آزمون همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که معتادان در ویژگی شخصیتی روان رنجوری و راهکار منفی مقابله با درد «فاجعه آفرینی» بیشترین نمره کسب کرده بودند. نتایج نشان داد که بین ویژگی های شخصیتی برون گرایی، باز بودن به تجربه های جدید، توافق و مسئولیت پذیری با راهکارهای مثبت مقابله با درد «توجه برگردانی، تفسیر مجدد درد، نادیده انگاشتن درد و دعا – امیدواری» رابطه مثبت و معنی دار و با راهکار منفی مقابله با درد «فاجعه آفرینی» رابطه منفی و معنی دار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها توصیه می شود که در درمان دارویی برای تغییر نگرش و تفکر در مورد مواد، درمان گران روش های درمان روان شناختی به ویژه رفتار درمانی شناختی را به کار ببرند تا بتوانند سطح تفکر نابهنجار و ناکارآمد در مورد درد ناشی مصرف نکردن مواد در زمان درمان را تغییر دهند و در نتیجه مشکلات شخصیتی مرتبط با اعتیاد را قبل و در طول درمان دارویی کاهش دهند.
    کلیدواژگان: ویژگیهای شخصیتی، راهکارهای مقابله با درد، اعتیاد
  • عباسعلی اللهیاری، محمود کاظمی، سعید حیدری *، حبیبه پیکان حیرتی صفحات 50-60
    هدف

    سبک های دلبستگی و صفات شخصیتی از مهم ترین و تاثیرگذارترین عوامل در زندگی انسان ها هستند و می توانند بسیاری از رفتارهای افراد از جمله گرایش به مصرف و سوءمصرف مواد را تحت تاثیر قرار دهند. بنابراین هدف پژوهش حاضر مطالعه سبک های دلبستگی و ویژگی های شخصیتی در افراد مصرف کننده موادمخدر است.

    روش

    نمونه پژوهش حاضر شامل 103 فرد مصرف کننده مواد (45 زن و 58 مرد) است که پرسشنامه های سبک های دلبستگی کولینز و رید و پرسشنامه شخصیتی نئو را تکمیل نمودند.

    یافته ها

    برای تجزیه و تحلیل داده ها از مقیاس t و همبستگی استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان دهنده سابقه اعتیاد به مواد در بین خانواده معتادان بود، طلاق در بین معتادان زن بیشتر گزارش گردید. همچنین سبک دلبستگی ناایمن دوسوگرا سبک شایع بود. همچنین رابطه معناداری بین سبک های دلبستگی ناایمن با ویژگی شخصیتی روان نژند خویی مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر تلویحات نوینی در حوزه اعتیاد پژوهی ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، صفات شخصیتی، اعتیاد، سوءمصرف مواد
  • علیرضا پیرخائفی، فاطمه صالحی صفحات 61-69
    هدف
    سرطان جزء بیماری های تهدیدکننده زندگی محسوب شده و موجب افزایش اختلالات هیجانی و کاهش چشمگیر کیفیت زندگی در بیماران می شود. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی معنا درمانی گروهی بر ارتقاء سلامت روان زنان مبتلا به سرطان سینه انجام شد.
    روش
    این پژوهش در قالب یک طرح آزمایشی (پیش آزمون – پس آزمون) با گروه کنترل اجرا گردید. جامعه پژوهش شامل تمامی زنان مراجعه کننده به مراکز درمانی سرطان شهرستان آمل بود که از این جامعه 20 نفر به صورت نمونه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 10 نفر) جایگزین شدند. برنامه درمان به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای اجرا گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سلامت عمومی GHQ28 بود. داده های پژوهش با استفاده از روش کوواریانس تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری بین گروه آزمایش و کنترل در مولفه های سلامت روان وجود دارد.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که معنا درمانی گروهی بر ارتقاء سلامت روان بیماران مبتلا به سرطان سینه موثر بوده و می تواند باعث افزایش بهبودی و سازگاری بیماران سرطانی گردد
    کلیدواژگان: سرطان سینه، معنا درمانی گروهی، سلامت روان
  • مرتضی علیزاده، علیرضا رجایی، صغری حسینی قصر صفحات 70-82
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی امید درمانی به شیوه گروهی بر افزایش میزان امید به زندگی در بیماران مبتلا به اچ آی وی مثبت انجام گرفته است.
    روش
    این پژوهش از نوع مطالعات شبه آزمایشی (طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل نامتعادل) است که برای انجام این تحقیق، تعداد 20 نفر از بیماران مرد اچ آی وی مثبت در مرکز مشاوره بیماری های رفتاری - عفونی مشهد، به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل به صورت غیر تصادفی جایگزین شدند. آزمون امید اشنایدر[1] (1991) با ضریب پایایی 89 /0 قبل از مداخله برای گروه آزمایش و کنترل، استفاده شد و بعد از انجام 8 جلسه امید درمانی(هفته ای دو جلسه) از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد و داده ها با آزمون tبرابر و مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد امید درمانی به شیوه گروهی به طور معناداری موجب افزایش امید به زندگی در مبتلایان به ویروس اچ آی وی گردیده است.
    نتیجه گیری
    همخوانی نتایج مربوط به فرضیه تحقیق با نتایج سایر پژوهش ها دلالت بر تایید و مطابقت این پژوهش با سایر پژوهش های انجام شده در زمینه امید درمانی دارد.
    کلیدواژگان: امید درمانی، گروه درمانی، بیماران اچ آی وی مثبت
  • نجمه پندیدن *، علی اصغر کاکو جویباری صفحات 83-95
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه اثربخشی شناخت درمانی در ارتقاء سطح سلامت روان پرستاران شاغل در مراکز توانبخشی کودکان استثنایی انجام شد.

    روش

    طرح نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری، پرستاران مرکز توانبخشی امام علی (ع) بودند. از 30 پرستار که بعد از انجام پرسشنامه سلامت عمومی از کمترین سطح سلامت روان برخوردار بودند را به صورت تصادفی ساده در 2 گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. جلسات شناخت درمانی با هدف افزایش سلامت روان و ابعاد چهارگانه آن برای گروه آزمایش در 10 جلسه اجرا شد، گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکردند. داده ها با تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نمرات سلامت روان و ابعاد چهارگانه آن در آزمودنی های گروه آزمایش نسبت به کنترل به طور معناداری افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    شناخت درمانی تاثیر قابل ملاحظه ای در افزایش سلامت روان در پرستاران مورد پژوهش را دارا بود.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی، سلامت روان، پرستار، مراکز توانبخشی کودکان استثنایی
|
  • Pages 5-21
    Objective
    Obesity and Overweight is increasing in developing countries. Obesity has undesired consequences especially in children and adolescents. The purpose of this study was to compare attachment rate to parents, and affective control in adolescents (11-18) regarding to body mass index.
    Method
    So, 366 adolescents were selected using multi-step cluster sampling. Participants were overweight (n=145), BMI>25, and normal (n= 211), BMI<25, that completed Inventory of Parent and Peer Attachment-Revised,(IPPA-R), and Affective Control Scale.
    Results
    One-way analysis of variance and multivariate analysis of variance by using SPSS-16 at p<0/05, indicated that there was a significant difference among attachment rate to mother, and depression control in two groups.
    Conclusion
    The results of this study suggest that attachment to mother is an important factor that can contribute to the weight gain and obesity.
    Keywords: Attachment, Affective control, Body mass index (BMI), obesity
  • .M. Bidadian, H. Bahrami Ehsan Bahrami Ehsan, H. Poursharifi, Sh Zahraie Pages 22-39
    Objective
    Obesity is one of the health threatening problems and the second preventable mortality factor, the prevalence of which is increasing. The most frequent consequence of obesity treatment among adults is weight regain; so, preventing gradual weight regain should be the first goal in this case. The present study aims at determining the predictive power of biological, psychological and social factors in maintaining weight in the overweight and the obese.
    Method
    Therefore, 157 obese women referred to Sina Hospital Obesity Clinic were selected by purposeful sampling method. The subjects filled out the self-report questionnaires at the beginning of the study. Then, they underwent diet and sport medicine interventions. At the end of the sixth month, weight of the subjects was measured and the weight loss was studied.
    Results
    Results obtained from stepwise regression analysis indicated that among the studied variables of the research, subjective weight (SW), weight cycling, state and trait anxiety, body areas satisfaction (BAS) and appearance evaluation (AE) have more predictive power in explaining weight maintenance variance and could explain successful weight maintenance by 37%.
    Conclusion
    The findings of the study show that weight maintenance has a positive meaningful relationship with subjective weight (SW), weight cycling, state anxiety and body areas satisfaction (BAS); also, there is a meaningful negative relationship with the said variable and trait anxiety and appearance evaluation (AE). Hence, programming for cognitive and emotional interventions is assumed necessary in clinical interventions for obesity.
    Keywords: Weight maintenance, Body image, State, trait anxiety
  • Pages 40-49
    Objective
    The aim of study was to assess the relationship between pain coping strategies and personality traits in substance abusers.
    Methods
    85 addicted were randomly selected during three months and Rosenstein & Keefe's Pain Coping Strategies Questionnaire (PCSQ) and McCare & Costa´s NEO PI-R inventory were administered on them.
    Results
    Finding showed addicts got more scores in neuroticism personality traits and disastrous thought pain coping strategies. Also correlation analysis showed that there are positive significant relationship between neuroticism and disastrous thought, negative significant relationship between agreeableness and disastrous thought, negative significant relationship between neuroticism and diverting attention, positive significant relationship between extroversion and conscientiousness with diverting attention.
    Conclusions
    With regard to findings it is recommended that in drug treatment, for changing the attitudes and thinking in addicts, psychologists can apply psychological treatments specially cognitive-behavior therapy to reduce bad and abnormal thinking level about pain so that the length during of treatment decline and as a results reduce the personality problems that is related with addiction before and in during of drug treatment.
    Keywords: Personality Traits, Pain coping strategies, Addiction
  • A. Allahyari, M. Kazemi, S. Heidari Pages 50-60
    Objective

    Attachment styles and Personality characteristics are mostimportantandinfluential factorsinhuman life.They can to affect many of thebehaviorsofindividuals, amongTrends in consumption and abuse use of drug.Thus, aim of this study is to Survey attachment styles andpersonality characteristics in people taking the drug.

    Methods

    The patients of this study are included 103 taking drugs (45 male and 58 female).They were complete a demographic questionnaire,Personality Inventory, NEO, and Collins & Read questionnaire. In order to analyze of the data, descriptive statistics (mean and standard deviation, Pearson correlation), and inferential statistical method (t-test) was used.

    Results

    Findings showed that: Family historyof drug usewas significantin family of both sexes, Divorce in female addictswas reported more, andambivalent insecure attachment style was a common style as well asa significant relationship between insecure attachment style with neurotic personality traits were observed....

  • A. Pirkhaefi, F. Salehi Pages 61-69
    Objective
    Considered life-threatening diseases, including cancer and enhance the emotional disorder and dramatic reduction quality of life in patients. This study aimed to investigate the effectiveness of group Logotherapy on promotion mental health of women with breast cancer were studied.
    Method
    This research is an experimental design (pre-test - post-test) was performed with the control group. The study population included all women referred to the Cancer Treatment Centers of Amol city. From this population, 20 patients were randomly selected and randomly divided into control and experimental groups (each group, n = 10) were replaced. Treatment was administered for 8 sessions of 90 minutes. Instruments included the General Health Questionnaire was GHQ28. The data were analyzed using covariance method.
    Results
    The findings showed that the post-test showed a significant difference between control and experimental groups in the mental health component there.
    Conclusion
    The findings showed that group Logotherapy effective on promotion mental health of patients with breast cancer and can increase resilience and adaptation to cancer patients.
    Keywords: breast cancer, group Logotherapy, Mental health
  • M. Alizadeh, A. Rajai, S. Hosseini Ghasr Pages 70-82
    Objective
    The aim of this study is to evaluate the effect of Hope therapy as a way to increase life expectancy on HIV patients.
    Method
    This is a quasi-experimental research study (pre-test, post-test with an unbalanced control group). In this study, 20 cases of HIV-positive men selected in purposive sampling and placed in to three groups of pretest, test and control with non –random method in the infectious center of behavior disorders in Mashhad. Schneider hope exam, Snyder (1991) with the coefficient reliability of 0/89, was used for control and experimental groups, and after 8 weeks of treatment expectancy (twice a week) in both groups had the final test. The duties were Equal to t-test and were analyzed in dependently.
    Results
    The Results showed that hope therapy in the groups causes significant increase in life expectancy among the HIV patients.
    Conclusions
    The hypotheses results with other research of field Hope therapy, has agreement.
    Keywords: hope therapy, group therapy, HIV, positive patients
  • N. Pandidan, A. Kakoo Juibari Pages 83-95
    Objective

    This research was done with the purpose of the survey of cognitive therapy in increasing of mental health in nurses who work at exceptional rehabilitation centers.

    Method

    This survey is the clinical trial of the semi-experimental with pre-test and post-test with control group. Population of this research is the nurses who work at Emam Ali rehabilitation center. From the 30 of these nurses that after done the General Health Questionnaire and got the less score by the random sampling were divided them into control and trial group. The members of trial group were attended in cognitive therapy instruction, in 10 sessions, but the control group didn’t attend in any instruction sessions. Data were analyzed with the covariance analyzing system.

    Results

    The scores of mental health and it’s forth dimensions are increasing in trial group against of the scores in control group.

    Conclusion

    The results are showed that the cognitive therapy has remarkable effect on increasing of mental health and its dimensions on the nurses of the research.

    Keywords: Cognitive Therapy, Mental health, Nurse, Exceptional Children Rehabilitation Centers